joi, 16 februarie 2012

Iarna romaneasca – Cronica protestelor (4)

Iarna romaneasca – Cronica protestelor (4)

Au trecut 36 de zile.
Romanii inca mai protesteaza in Piata Universitatii si in tara. Peste toate nemultumirile, cod galben de ninsori si viscol, schimbare de Guvern, primul ministru desemnat de presedinte dandu-si cu greu demisia din functia de Sef SIE, ministrii noului cabinet = consilierii fostilor ministrii , cod portocaliu de ninsori in sud – estul Romaniei, 79 de morti acoperiti de zapada pe drumurile din tara sau blocati in casele lor. Premise de inundatii. Romanii trimit ajutoare in alimente, apa, lemne pentru foc in zonele grav afectate. O familie din Tulcea striga dupa ajutor in timp ce se intorcea cu copilul mort in portbagaj acasa. Jurnalistii cutremurati de situatie trimit ajutorul , desi altcineva ar trebui sa reactioneze.
Mircea Toader, liderul de grup al PDL in Parlament spune ca mortii erau beti, nu au murit de frig, apoi retracteaza, spune ca a fost gresit inteles si ingaima stangaci niste scuze de care poporul s-ar putea lipsi.
Guvernul Mihai Razvan Ungureanu . Noul Prim-ministru se suie in elicopter si viziteaza zonele afectate. Poza.
Dezinformarea populatiei asupra gravitatii situatiei. Lipsa responsabilitatii ministeriale. Cine plateste? Cine minte?
“ Locotenentului Alexandru Gheorghe I se iau epoletii” – titreaza postul de televiziune Antena3. In Piata Universitatii sunt ridicati oameni de zapada, care raman noaptea acolo, cu lozincile romanilor care nu renunta la democratie.
“Vine , vine primavera
Iese-n strada toata tara
Panselute pe campii
Si coruptii-n puscarii” - cantecel mucalit al romanilor inghetati la -17 grade.
Contraamiralul de flotilla Tiberiu Fratila – sef al departamentului de Relatii Publice din M.Ap.N, incearca sa tina piept PRESEI INCA LIBERE. INCEARCA.
In disputa mediatica creata de atitudinea lt.Alexandru Gheorghe, este amintit in treacat numele gen. Maria Lupu, cea care a ciuntit nefiresc pensile militarilor in rezerva, negandindu-se o clipa la victimele faptelor sale. Un bun executant. Ce mai faceti , doamna general?
Jumatate din capitala Romaniei in bezna. Sistemul energetic in dezechilibru. Directorul General al Transelectrica destituit abuziv pentru ca , in urma cu cateva zile a dat un comunicat explicit despre criza ce va urma in sistemul energetic. Problemele reale sunt nerecunoscute de cei responsabili, care se joaca cu vietile noastre in fiecare zi si sunt trecute sub tacere de guvernanti.
Un protestatar din Piata Universitatii spune ca protestele vor continua pana la inlaturarea lui Traian Basescu si demararea alegerilor anticipate - de care se feresc atat de mult in aceste zile cei aflati in arcul guvernamental – si se vor repeta ori de cate ori va fi incalcata democratia in Romania. Aceasta este promisiunea venita din Piata Universitatii. In sfarsit!
15 februarie 2012. Nu mai avem Guvernul Boc, avem Guvernul Mihai Razvan Ungureanu. “Ia de la Basescu!”- va amintiti ?
Cativa jurnalisti pleaca in Goldeanu Silistea sa ajute oamenii sa iasa din casele lor acoperite de zapada. Nu se mai cunosc acoperisurile si cand reusesc sa dea zapada din dreptul geamurilor oamenii au lacrimi in ochi. VAD LUMINA. Acum nu mai e pericol de ninsori si viscol, dar exista pericolul ca acoperisurile caselor sa se prabuseasca peste locatarii lor din cauza greutatii zapezii. O mama face noaptea de paza ca sa nu cumva sa se surpe tavanul peste fiul ei, in timp ce doarme.
Tanti Maria , o batrana de 88 de ani cui trebuie sa ceara ajutor? Ea nu are telefon mobil, ca premierul, si chiar daca ar avea, cine ar veni s-o ajute cand nu mai poate iesi din casa din cauza zapezii? Probabil ca armata. Dar nu are telefon mobil.
16 februarie 2012. De astazi este cod galben de ninsori in vestul Romaniei. Alti romani aceleasi tragedii. Iti vine sa ridici privirea spre cer si sa urli, pentru ca lupta nu s-a incheiat, iar bilantul mortilor va continua.
In Piata Universitatii NU E LINISTE.
O NOUA ZI. Aceeasi zapada, aceleasi localitati izolate, aceleasi drumuri impracticabile, aceiasi jurnalisti, aceiasi guvernanti, aceeasi criza, acelasi presedinte, aceeasi armata, aceiasi romani.
Doamna Elena Udrea plagiaza un spot publicitar umanitar.
Zapada la Cotroceni.
O NOUA ZI IN ROMANIA.


Carmen Rotaru – jurnalist ( militar)