miercuri, 15 februarie 2012

Iarna romaneasca -Cronica protestelor (3)

Iarna romaneasca -Cronica protestelor (3)

Ninge ca in Fratii Grimm peste Romania.Ziua 13.
“Am plecat, dar nu v-am uitat”. Ambasadele Romaniei din Europa gazduiesc protestatari romani aflati in aceste tari la munca sau in vizita. Roma, Stuttgart, Madrid, Lisabona, Paris. ”Romania nu uita, noi suntem de partea ta!”
Graba cu care politicienii au sters sangele lui Adrian Sobaru din Parlament, intrarea in normalitate a gesturilor extreme de genul acelora facute de Cristiana Anghel, toate abuzurile si incalcarile Constitutiei semnalate de presa si de opozitie (Antena3, USL) au fost aratate rand pe rand populatiei apoi acestia le-au descoperit singuri, in viata de zi cu zi.
“Daca tot m-am nascut, vreau sa si traiesc”- Dan Teodorescu, trupa Taxi
“Boc, gastele din Rachitele vor sa te intorci la ele”.
“Voi aveti bastoane, noi mainile goale”.
Cand protestatarii pleaca la culcare , in Piata Universitatii ramane unul singur toata noaptea cu pancarda in mana si trecatorii ii dau de mancare sau un pantalon mai gros care lor nu le e de trebuinta. Este crescut la Casa de copii. Parintii lui nu l-au vrut . Romanii il vor. El asigura o continuitate a hotararii si deznadejdii romanesti cand protestatarii dorm. “Romania are o inima mare!”
Iordania.Romanii au autorizatie de protest pe 24.01.2012 la ambasada din Aman.
O galeata de plastic portocalie in Piata Universitatii :”Returnez galeata, vreau 7 ani din viata inapoi”.
Casa Regala recunoaste legitime protestele din strada si considera necesar ca politicienii vinovati sa dea raspunsul asteptat de oameni sau sa isi asume responsabilitatea faptelor lor.Regele Mihai da un mesaj de sustinere manifestantilor.
In a zecea zi de frig, ploaie si zapada in strada apare o lozinca “Monarhia salveaza Romania!”
“Londra- cer noros
Roma- cer senin
Bucuresti- cer demisia”
Poporul nu renunta la a face haz de necaz.
Lt.Gheorghe Alexandru – Flotila 71 Campia Turzii, protesteaza in Piata Universitatii, in uniforma, asumandu-si toate riscurile legate de nerespectarea legilor si regulamentelor militare. El spune ca e patriot, ca e militar al acestei Tari si ca Armata se supune Poporului Roman.Citeaza un articol din Constitutie.
Spune ca a jurat sa-si apere tara chiar cu pretul vietii , ca si in armata se intampla lucruri care nu ar trebui sa aiba loc acolo, si ca, daca va auzi din nou “Armata e cu noi”, nu-I este frica de nimic, nici macar de moarte. Nu imi pot controla o lacrima care imi fuge rebela pe obraz. Si eu sunt militar si voi fi toata viata chiar daca politicieni vremelnici imi vor refuza acest statut din considerente murdare numai de ei stiute.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi este sacrificat prin SMS de partidele aflate la putere si de premier, care spera ca populatia va renunta. NU.
24 ianuarie 2012.Sindicatul cadrelor militare disponibilizate in rezerva si in retragere se mobilizeaza si iese in strada. Tricolorul flutura liber in Piata Victoriei.
“Se acorda grade militare necinstit. Ne trebuie un presedinte care iubeste poporul roman, un conducator care sa merite prin pregatirea pe care o are functia inalta . Cinste, demnitate, dreptate, onoare, corectitudine.”
Recunosc aceste valori care apartin Armatei Romane.Sunt si valorile mele.
La manifestarile de la Iasi de Ziua Unirii reprezentantii Puterii sunt marii absenti huiduiti.
Sunt cuvinte grele in Piata Victoriei.” Ne-au luat pensiile si salariile, vor sa ne rapeasca onoarea si demnitatea.” E suparare, e mahnire, e indignare, e obida.
“Au distrus traditiile militare ale poporului roman.Armata este discreditata.Ne-am saturat!”
Primul ministru vine in fata Parlamentului si citeste din cartea de Istorie. E putin derutat si incurcat. Se pare ca a cautat inainte la pagina din zilele noastre si nu s-a regasit, sau poate scrie in carte ca sansa Romaniei este plecarea actualei Guvernari. Opozitia nu este in Parlament, ci in strada, danseaza cu Poporul Roman Hora Unirii. Se cere virulent demisia Guvernului Boc si a presedintelui si alegeri anticipate.
Militarii in rezerva sunt in Piata Victoriei. Sunt cateva mii , umar langa umar, pe frontul nevazut al sufletelor demne, ranite nedrept. Pe acest front si-au pierdut viata déjà militari.
Presedintele Basescu nu iese, dar trimite un mesaj de Ziua Unirii. Nu participa la nici o manifestare publica, pentru prima oara in ultimii 7 ani.
“Vrem un presedinte educat si un premier competent”- striga militarii in rezerva ai Tarii.
In postul de televiziune TVR 1, catre care militarii din SCMD au plecat in mars, intra o delegatie a acestora si cere demisia Rodicai Culcer- fost ofiter SIE care cumuleaza pensia militara cu salariul de la Buget- si cer ca TVR1 sa redevina televiziune publica, nu un post aservit actualei puteri.
“Asa nu se mai poate
Romania vrea dreptate!”
25.01.2012 – Romania la capatul rabdarii.
Presedintele are o alocutiune nervoasa si frustata la investirea in functie a noului ministru de externe .Promite ca va avea “o interventie cu poporul”. Afara ninge.
Protestele continua pe ninsoare si pe viscol. Cineva ofera ceaiuri fierbinti celor aflati in strada. Cadrele militare din SCMD protesteaza in fata Palatului Cotroceni si spun ca vremea rea nu-I va alunga. Curtea Comstitutionala respinge comasarea alegerilor. PDL-ul se muta de pe un picior pe altul.
“Nu te bucura de viscol! Tot nu scapi!” – pe cartoane scrise cu carioca.
Dezandejde pana la ura, ironie si tristete, minciuna , furt si umilinta.USL cere demisia Guvernului.
Ninsoarea nu opreste protestele. Eroism.
“Multumim Arafat! Eram plini si-am vomitat!”
Presedintele vorbeste poporului. Vorbeste despre el insusi. Atat. ”Daca voi nu ma vreti, eu va vreau!” Cam asta e mesajul. Presedintele isi siluieste poporul- spune Cornel Nistorescu, jurnalist invitat la Antena3.
Presedintele spune ca e de datoria lui sa treaca Tara PRIN criza. Vai!
Emil Hossu cade pe scena teatrului Notara.
“Tatal nostru, carele esti in ceruri…….” Ne rugam pentru sufletul lui de MARE ROMAN. Minute in sir medicii se straduiesc sa il readuca printre noi.
Emil Hossu a murit. “Ma aflu aici pentru LIBERTATE!” spunea cu cateva zile in urma, la protestul USL.
Actorii plang. Ninge cu tristete peste inima Romaniei.
Presedintele Basescu vorbeste pentru el insusi.
Emil Hossu a murit pe scena.
Drumuri impracticabile, viscol, ninsoare, -7 grade. Romani in strada. “Nu renuntam!”. Eroism.
Se lasa noaptea peste Tara. Avem un Roman mai putin.
Afara ninge.

Carmen Rotaru – jurnalist (militar)